Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Tankoljunk napelemmel!

Az elektromos autók töltése napelemes rendszerről is megoldható. Így nekünk is és a környezetünknek is gazdaságosabb!

2019. július 30. - Szabó Enikő Solar Kit

Elektromos autó töltése otthonról? Már ez is megoldható!

Lassan, de biztosan Magyarországon is növekszik az elektromos és hibrid üzemű autók száma. Viszont a töltésük ennek ellenére még mindig nehézségekbe ütközik. Kivéve, ha ez esetleg otthonról is megoldható…

A megújuló energiákban rejlő lehetőségek kiaknázására számos iparág felfigyelt már, nem kivétel ez alól az autóipar sem. Nemcsak a fosszilis energiahordózók korlátozott mennyisége miatt hasznos például a napenergia, hanem környezetkímélő mivolta miatt is.

Az ökokatasztrófa elkerülése érdekében, mindenképpen vissza kell szorítani a járművek károsanyag-kibocsátását is. Erre pedig mi lehetne kézenfekvőbb megoldás az elektromos autóknál?

Antalóczy Tibor, a Villanyautósok.hu tulajdonosa is a SolarKit-et választotta, és már napelemes rendszerről tölti elektromos autóját.

solarkit_21_he_t.jpg

Elektromos autók – és ami bennük van

Jelenleg ötféle elektromos autó különböztethető meg a piacon: hibrid autó, konnektoros – plug-in – hibrid autó, hatótáv növelt elektromos autó, üzemanyagcellás elektromos autó, valamint tisztán elektromos autó.

A tisztán elektromos autó az, amire a legtöbben elektromos autóként gondolnak. Ez csakis külső forrásból tölthető, a működéséhez szükséges energiát pedig akkumulátorokban tárolja, és elektromos motorokkal működik.

Hatótávja a középkategóriás modellek esetében 100-150 km, míg a nagyobb, felsőbb kategóriás járművek 400-500 km megtételére is képesek, mindössze egyetlen töltéssel.  Számos előnye közé tartozik a gyakorlatilag környezetszennyezés-mentes működés, az otthoni töltés lehetősége, és az olcsó üzemeltetés. (Például Tesla Model S, Tesla Model X.)

A hibrid járművek olyan robbanómotoros autókat takarnak, amelyekben elektromotorok segíthetik a hajtást, illetve a működésükhöz kellő, a fékezésből nyert, és gyorsítás során elhasznált energiát egy kisebb kapacitású akkumulátor tárolja. A legsikeresebb ilyen modellnek a Toyota Priust tartják.

A plug-in hibrid autók a sima hibridek nagyobb akkumulátoros változata, amihez külső töltési lehetőség is párosul. Természetesen ebből a változatból is készült egy Toyota Prius.

A hatótáv növelt elektromos autó és az üzemanyagcellás elektromos autó is tisztán elektromos autó. A különbség mindössze az közöttük, hogy az előbbiben el van rejtve egy kisebb méretű benzinmotor, amit áramtermelési célra használnak. Utóbbinál a hajtáshoz kellő energiát nem szokványos akkumulátorokban, hanem folyékony hidrogén formájában, egy hidrogéntartályban tárolják.

Hogyan töltheti elektromos autóját?

Hazánkban jelenleg mindössze kb. 300-360 db elektromos töltőpont van országszerte, így célszerű otthonra is telepíteni egy kültérre vagy beltérre is szerelhető, EU-szabványnak megfelelő töltési csatlakozót.

Ezek az otthoni töltők biztonsággal üzemelnek a házi napelemes rendszerről is!

Amennyiben otthonról, napelemes rendszerről szeretné tölteni autóját, szükség lesz egy helyszíni szemlére, esetleg a már meglévő napelemes rendszer bővítésére. A töltési csatlakozók környékén gondoskodni kell a hálózat megfelelő védelméről is! Érdemes a fali csatlakozási lehetőséget választani, balesetvédelmi és kényelmi szempontból is az a legelőnyösebb.

Az elektromos autó lassú töltéséhez 16 Amperes konnektor is elegendő, ezzel 6-8 óra alatt tölthető fel a jármű. Léteznek úgynevezett gyorstöltők is, amikhez már egy 3x32 Amperes egységre van szükség, ez viszont jelentős, több százezer Ft-os kiadással járhat.

depositphotos_81125480_xl-2015.jpg

Emellett minden gyártó biztosít a megvásárolt elektromos autóhoz egy gyári töltőt, amivel a városokban szabadon hozzáférhető elektromos töltőpontokon is használhatók. Ezek általában 10 Amperesek, amiket a megfelelő töltőpontra csatlakoztatva, 8-10 óra alatt tölthetők fel teljesen az autók.

A napelemes rendszer, amire szükség lesz

Gyakorlati szemszögből nézve, a hálózatról táplált napelemes rendszerrel járhat jobban: ha nem használja el teljesen a nap közben megtermelt energiát, akkor azt éjszaka az elektromos autó töltésére fordíthatja.

Viszont ha kevesebb volt a napsütéses órák száma, akkor az áramszolgáltató a hálózatról pótolja az autó töltéséhez szükséges energiát, és így a háztartásban lévő elektromos berendezések működése is biztosított lesz.

Számoljon velünk!

A napelemes rendszerre való áttérés mindenképpen éles váltást jelent egy család életében, de ahhoz is hozzá kell szokni, ha elektromos autó áll a házhoz. Nemcsak az életmódbeli és áramfogyasztásban bekövetkezendő változásokra kell felkészülni, hanem a megnövekedő áramigényekre is

Például egy 24 kWh-ás Nissan Leaf éves fogyasztását vizsgálva kiszámítható, hogy mintegy 2160 kWh-ás plusz áramigénnyel lehet kalkulálni, legalábbis ideális esetben. És, hogy mi számít annak? A Nissan Leaf-et nézve egyetlen töltéssel 200 km-t tehet meg akkor, ha naponta átlagosan 50 km-t közlekedik, és mindig hagyják teljesen lemerülni az akkumulátort. Az optimális használathoz jól kell matekozni: nemcsak a napi útvonal, de a szükséges áramot biztosító napelemes rendszer kiépítésekor is!

Ha maradtak még Önben kérdések, ne tartsa magában: ingyenes konzultációnkon mindenre témakörben szívesen válaszolunk!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9214985362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása