Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Gyakori napelem telepítési hibák

Mire figyeljen napelemes rendszer telepítésekor

2019. január 07. - SolarKit Magyarország

A napelemes rendszerek telepítése nem kis feladat, ráadásul kiemelten felelősségteljes is, hiszen már egy kis tévedést is drága kijavítani. Ám ha ezeket a hibákat elkerüli, akkor felhőtlenül élvezheti napelemes rendszerének előnyeit!

Íme, a legtipikusabb telepítési hibák!

 

A munkálatok elvégzéséhez barkács mestert választ

Ha a kivitelező megbízhatatlan és tapasztalatlan, és erre csak a munka kellős közepén jön rá, akkor bizony nagyon meg fogja bánni.

Hogyan dönthet jól? Először is térképezze fel alaposan a kivitelezői piacot. Ne csak a cég honlapját nézze át tudatosan, de vegye górcső alá a véleményeket, és a referenciákat is. Ellenőrizze Facebook oldalukat. Az már régen rossz ómen, ha ezek teljes hiányát tapasztalja.

Ugyan mi bajom származhat abból, ha kezdő alkalmazok? Nos, valóban olcsóbb lesz, és dicséretes, hogy ennyire megbízik egy ifjú, kezdő reménységben, de higgye el, túlságosan nagy a tét. Oké, mi is tudjuk, hogy a napelemek nem olcsók, de a telepítésen nem szabad spórolni, hiszen gondoljuk Ön sem szeretné megkockáztatni, ha a munka élet-, és tűzveszélyesen lenne átadva. A kár a legkisebb baj esetén is akár több milliós lehet.

Olyan villanyszerelőt, ácsot, és alpinistát válasszon a napelem rendszer telepítésre, akik értenek a napelem szereléshez is, és emellett rendelkeznek a megfelelő villamos szakmai ismeretekkel. Olyanokkal, akik tisztában vannak a jogszabályokkal, törvényi előírásokkal, szabályozásokkal, és kötelező biztonsági előírásokkal.

A SolarKit tanácsa: csakis megbízható kivitelezővel dolgozzon, olyannal, aki egyaránt ért az érintésvédelemhez, és a túlfeszültség-védelemhez. Ellenőrizze a kivitelező cég biztosításait is.

solarkit_1.jpg

Nagyon szeretné már a napelemeit, de a lehető legolcsóbban akarja megúszni, ezért túlspórol

Amikor az ember elkezd spórolni vásárlás során, könnyen áteshet a ló túloldalára.

Nézzük, min úszhatunk el:

  • Napelemtáblák

Legyen szíves ne másodvonalbeli gyártmányt vásároljon, hiszen nehezen hisszük, hogy megbízható napelemeket telepíthetne így. Mindig ellenőrizze hogy TIER1 (elsővonalbeli) gyártó termékeit forgalmazza a kivitelező cég.

Tipp: a kínai gyártók napelemek gyártásában a világ élvonalába tartoznak, kutatás+fejlesztési részlegeik hatalmasak, termékeik megbízhatóak, ezért itt a Made in China már nem szitokszó.

  • Tartószerkezet

A tartószerkezetnek legalább annyi időt ki kell bírnia, min magának a napelemeknek. Ha ez nem így van, akkor az időjárás akár tönkre is teheti: berozsdásodhat, és veszélybe kerül az egész rendszer. A SolarKit mindig rozsdamentes tartószerkezetet telepít és a tető megfelelő tömítésére is figyelünk.

  • Inverter

Csakis olyan invertert szerezzen be, amelyet az áramszolgáltatók is engedélyeznek. Ennek komoly üzembiztonsági oka van, és Önnek is előnyös, ha áldoz rá, mert a minőségi darabok nem fognak olyan hamar tönkremenni. Ez a rendszer lelke, mindig kérje a WiFi-vel felszerelt változatot.

Nem áldoz időt az ellenőrzésre

Mire gondolunk itt? Például arra, hogy fogalma sincs, hogy mennyire terhelhető az épület hálózata, milyenek a villanyóra paraméterei, megfelelő-e a tető dőlésszöge (25-35° közötti), és hogy egyáltalán alkalmas-e a ház tájolása arra, hogy megérje a napelemes rendszer telepítése.

Ha ezekre nem figyelünk oda, a következő galibák fordulhatnak elő:

  • ha túl lapos szögű a tető, hamar elkoszolódnak a napelemtáblák
  • az optimálisnál sokkal kisebb, vagy nagyobb dőlésszög esetén nem lesz elég jó a hatásfok, és akkor kimondva, kimondatlanul is elúszik a telepítésbe ölt pénz
  • vezetékcserére, vagy villanyóra cserére kerül sor, ami jelentős plusz kiadás, de ez néha elengedhetetlen. A hálózatot egyes esetekben fejleszteni kell.

Oh, és még valami! Ugye elég jó állapotban van a háztető (ne legyen pala, és hullámpala)? Ne kelljen pár éven belül lecserélni, mert így nem éri meg napelemet telepíteni.

Jöjjenek az engedélyek!

Nézzük milyen engedélyekre lehet szükség:

  • Inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelemes rendszer engedélyeztetése a helyi áramszolgáltatónál (érdemes időben elkezdeni az eljárást, mert időbe telik).
  • Az igénybejelentés után, villamos tervező mérnök kamarai tagsággal kell, hogy a csatlakozási dokuemntációt beadja, ezt a komplex folyamatot csak egy profi kivitelező cég tudja hatékonyan végigvinni Önnek.
  • Telepítés utáni áramszolgáltatói készre jelentés a legvégső lépés, mely után megtröténik a mérőóra cseréje és a napelemes rendszer tényleges üzembe helyezése.

Még többet szeretne tudni? Akkor irány a Napelem Tudástár & Blog.

Jelentkezzen Ingyenes konzultációnkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr3814543700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása