Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Házépítés és felújítás energiatudatosan

Házépítés vagy felújítás előtt áll? Összeszedtük, mire érdemes figyelni, hogy minél optimálisabb legyen új háza energiaigénye. 

2019. július 30. - Szabó Enikő Solar Kit

Az energiatudatos ház

Sokak vágya, hogy olyan házban élhessenek, amelyben nem kell vagyonokat fizetni a téli fűtési időszakban, és nem költséges a nyári hűtés sem. Sok minden befolyásolja egy ház energiahatékonyságát, érdemes ezeket szem előtt tartani, ha építkezés vagy felújítás előtt áll. 

depositphotos_74334683_xl-2015.jpg

Passzív ház

A legideálisabb eset a passzívház, amely egy energiatakarékos épületekhez használt németországi minősítési rendszer. A passzívházak extra hőszigetelésű, hőhídmentes épületek, amelyekbe általában gáz sincs bekötve, hiszen a fűtés teljes egésze elektromos úton történik. 

Ahhoz, hogy egy épület a passzív ház besorolást kapja sok szigorú követelménynek kell megfelelni, de ezek nélkül is odafigyelhetünk az energiahatékonyságra. 

Ha megfelelő hőszigetelést használunk, áttérünk energiahatékonyabb fűtésre, mint amilyen például a hőszívattyú, megfelelő ablaküvegeket használunk és ügyelünk a hőhidak elkerülésére, amelyek nagyobb hőveszteséget okoznának, jóval lecsökkenthetjük a villanyszámlánkat, és a gázfűtés okozta szennyezést is levonhatjuk az ökológiai lábnyomunkból. 

Ha új házról van szó

Ha még építkezés előtt áll, akkor már a tervezés során érdemes szem előtt tartani az energiahatékonyságot. 

A legfontosabb: a hőszigetelés. Ha valamin, akkor a hőszigetelésen nem érdemes spórolni, hiszen bőven meghozza majd az árát, ha nem egy vagyon a téli villanyszámlánk.

Úgy kell elkészíteni a terveket, hogy ne legyenek hőhidak az épületben. A hőhíd szerkezeti elemek csatlakozásánál jöhet létre, és a jó hővezető részek erősen lehűlhetnek miatta. Ezzel nő az épület hővesztesége és energiaigénye. 

A tájolásra is érdemes figyelni, hiszen ezzel a nap energiáját használhatjuk fel és maximalizálhatjuk a hőnyereséget. A nap energiája télen nagyon sokat számíthat a ház “fűtésében”, nyárra pedig érdemes árnyékolást használni a kellemes hőmérséklet megtartása érdekében.

Az egyszerű alaprajzú épületek jobb hőtartó képességgel bírnak, hiszen kevesebb felületük van, amelyek mentén hőt veszíthetne az épület, így érdemes az esztétika mellett az egyszerűségre is nagy hangsúlyt fektetni. Az egyszerűség természetesen a belső terekre is vonatkozik, energiahatékonysági szempontból érdemes logikus térszerkezetet kialakítani a belső terekben. 

SolarKit tipp: Már építkezés közben is fel lehet telepíteni napelemeket a tetőre, így a maradék villanyszámláját is lenullázhatja és még a környezetet is óvhatja a napenergia hasznosításával. 

Ha nem Ön tervezte az ingatlant..

depositphotos_9514521_xl-2015.jpg

Sok bosszúságot okozhat a nem saját tervezésű épületek energiahatékonysági felújítása, de megtérülő befektetésről van szó, nagyon sokat faraghatunk vele a villanyszámlánkon. 

Érdemes a szelelő nyílászárók teljes cseréjét és az utólagos hőszigetelést is elintézni a felújítás során.

Meglévő házra bármikor telepíthet napelemes rendszert, ezt sem érdemes kihagyni a felújításkor, hiszen így évtizedekre megszabadulhat a villanyszámláitól. 

Ha maradtak még Önben kérdések, ne tartsa magában: ingyenes konzultációnkon mindenre témakörben szívesen válaszolunk!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr2514987338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása