Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Hőszivattyú NAPELEMMEL

Napelemes fűtés?  Már nem jövőből érkező gondolat, főleg, ha a napelemes fűtési rendszert hőszivattyúval párosítja. Gyors megtérülési idő, duplán megújuló energiaforrásból.

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Kombinált rendszer, hőszivattyú és napelem

2018-01-fotovoltaico-e-pdc.jpg

Ismerje meg a hőszivattyút!

A hőszivattyú a föld hőjének felhasználásával, elektromos elven fűt, hozzá padlófűtés, mennyezetfűtés, vagy falfűtés társítható.

Üzemeltetése a (fordított) hűtőgép elvén alapul, hiszen hőt von el a levegőből, a vízből, vagy a talajból, és az így megtermelt hő hőmérsékletét megemelve (általában villamos hajtású kompresszorral), vagy lecsökkentve juttatja el a lakóhelyiségekbe. Lehet tehát vele hűteni, fűteni, és meleg vizet előállítani. 

Ha van egy hőszivattyús rendszere, akkor nem szükséges a házba villany, gáz, olaj, vagy vegyes tüzelésű kazán, klíma, gázcirkó, avagy villanybojler beszerelése.

Mikor éri meg a hőszivattyú?

A hőszivattyú akkor előnyös, ha olyan olyan fűtésrendszert kívánunk kiépíteni, amely alacsony fűtőhőmérsékletet, és sugárzó hőleadást igényel. A hagyományos, fosszilis energiák végesek, így az ezekkel működő fűtési megoldások nem fenntarthatóak hosszútávon.

A rendszer részei: kültéri egység+beltéri szabályozó. Elektromos áramot igényel a működtetése, ezt előállíthatjuk napelemes rendszerrel is, hogy teljesen megújuló energia használatával működjön a fűtés.

Általában új építésű, alacsony energiafogyasztású házakba éri meg beszerelni, hiszen kiépítése jelentősebb beruházási költséggel jár. Persze, ha hozzávesszük azt, hogy kéményre vagy kondenzációs kazánra nem kell költeni, akkor már egészen jól kijövünk. 

Ha csak hőszivattyúnk van, akkor a H, azaz a hőszivattyú tarifa főleg nyáron igen költséges tud lenni. Ez a zöldenergia tarifa igényelhető az áramszolgáltatónál, de egy rendszerre is köthető a ház teljes elektromos mérésével és így az egész kiváltható napelemes rendszerrel.

Hátránya, hogy napi két óra szolgáltatáskieséssel kell számolni, ami falfűtésnél még nem, de más fűtési módszernél már lényegesen észrevehető. Kivéve persze, ha a rendszerben ki van építve egy tározó.

A hőszivattyús áramtarifa igen kedvező, a mérés speciális mérőórával zajlik.

A tökéletes szimbiózis: hőszivattyú + napelem

A SolarKit-tel hőszivattyús céggel való együttműködésünk keretében kulcsrakészen vállaljuk a napelemes rendszer kivitelezését és segítséget nyújtunk a hőszivattyús partnerünkkel való együttműködésben.

img_9747.jpg

A képen egy általunk telepített napelemes rendszer látható, a még épülő ház tulajdonosa húőszívattyúval és napelemmel fogja kiváltani minden energiaigényét.

Passzívházakban nagyon jó szolgálatot tesz a napelemekkel működtetett hőszivattyús fűtés, és ugyan ki ne vágyna lenullázott fűtési rezsire (feltéve, hogy minden eszköz elektromos)?

Ám, ha a hőszivattyút 'GEO', vagy 'H' tarifás villanyórára köti, akkor hiába van napelem rendszer, az a hőszivattyú áramfelhasználását nem fogja csökkenteni.

A hőszivattyú ideális esetben akár évi 30%-kal is képes csökkenteni az energiaszámlát, és ez jelentősen fokozható, ha a hőszivattyút napelemes rendszerrel kötjük össze.

Hasznos tippek

  • Érdemes egy megbízható gyártótól beszerezni a napelemeket, és az invertert, hogy évek múltán is biztonságosan, jól szuperáljanak. Ezekhez ráadásul a szervizháttér is biztosított. A SolarKit kulcsrakészen vállalja a projektet.
  • Ha nem elég optimálisak a tájolási körülmények, nagyobb rendszert szükséges kiépíteni a villanyszámla teljes kiváltásához.
  • Érdemes utánanézni, hogy a házak energetikai korszerűsítésére, valamint a megújuló energiával működő szolgáltatások igénybevételére milyen hitelprogramok állnak a rendelkezésünkre.
  • A hőszivattyú nem ajánlott nagy hőveszteségű épületekhez, valamint magas hőmérsékleten működő fűtési rendszerekhez.

Tény, hogy a hőszivattyús rendszerek energiaigényét lehet biztosítani napelemekkel. Műszakilag nincsenek korlátok, hiszen a napelemekkel bármilyen teljesítmény előállítható egyfázisú 230 V vagy háromfázisú 400 V feszültséggé.

A napelemes rendszerekről bővebben itt olvashat.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

Más gyakori kérdésekre is választ kaphat az alábbi GYIK oldalunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9314985000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása