Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Környezettudatosan az energiával (is)

Hogyan spóroljunk az energiával, hogyan óvjuk a környezetet a háztartásunkban?

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

 

Bánjunk környezettudatosan az energiával (is)!

Hogyan csökkentheti egy átlagos háztartás az energiafogyasztását és az ökológiai lábnyomát?

Sokan feltesszük maguknak a kérdést: ha a társadalom többsége számára nem természetes a környezetvédelem, akkor miért vágjon bele pont ő egy környezettudatosabb életbe?

Nem kell sokat ragozni, mennyi mindennel károsítjuk a környezetünket, hiszen már azzal is van ökológiai lábnyomunk, hogy nap mint nap munkába járunk és használjuk a háztartásunkban lévő eszközöket.

Energiafelhasználásunkkal pedig azért is károsítjuk a környezetünket, mert az energia előállítása során meglehetősen sok szén-dioxid kibocsátás történik.

Amikor egy család eljut arra a pontra, hogy környezettudatos életmódra vált, nem csupán a számlákkal való takarékoskodás miatt teszi ezt. Az is a családtagok szeme előtt kell lebegjen, hogy minél élhetőbb és minél kevésbé szennyezett bolygón éljenek, és unokáikra is egy csodálatos Földet hagyhassanak.

A környezetvédelemhez természetesen minden háztartásnak hozzá kellene járulnia, így saját kötelességünk teljesítése mellett buzdíthatjuk erre ismerőseinket is.

Mit tehet egy család az energiatudatos természetvédelemért?

solarkit_12_he_t.jpg

Nagyon is sokat:

  • szelektív hulladékgyűjtés
  • háztartási műanyaghasználat visszaszorítása
  • LED-fényforrások használata
  • a fűtés megfelelő időzítése
  • energiatakarékos háztartási eszközök használata
  • napenergia hasznosítása a háztartásban

Apró, de fontos praktikák

Szelektív hulladékgyűjtés és kevesebb műanyaghasználat

A nem szelektíven gyűjtött és az újra nem hasznosítható hulladékok egyre nagyobb termelésével lassan élhetetlenné tesszük a bolygónkat.

Az egyik legalapvetőbb dolog, amivel mindenki hozzájárulhat a környezet megóvásához, az a háztartási hulladékok szelektív gyűjtése, amiket lehetőség szerint majd újrahasznosítanak.

Ejtsünk néhány szót a túlzott műanyaghasználatról is. Az egyik legelrettentőbb példa erre a PET palackok esete, mert lebomlásukhoz 450 évre van szükség, és a műanyag szatyroknak is több, mint 200 évre. Kis odafigyeléssel a PET palackot kiválthatja az üveg, míg a vásárlások során remek alternatíva lehet a vászonszatyor használata.

A SolarKit csapata is figyel erre, mi bevásárolni mindig saját szatyorral, táskával megyünk.

Miért használnánk az áramot akkor is, amikor nincs rá szükségünk?

Egy energiatakarékos otthonban nem lehet eléggé hangsúlyozni az éjszakai áramtalanítás szükségességét, a fűtés éjszakai hőmérsékletének 1-2 fokkal való csökkentését és a szellőztetés megfelelő időzítését sem.

Sem a környezetnek, sem a fűtésszámlának nem éri meg az utca fűtése.

Használjunk környezettudatos világítást!

Ezek mellett komoly áramspórolás érhető el a LED-es fényforrások használatával is. Míg a hagyományos izzók áramfogyasztásának nagyobb része az izzószálak felmelegítésére megy el, addig a LED-es izzók kizárólag a világításra koncentrálnak. Ráadásul az élettartamuk 30.000-100.000 óra közötti tartományban van, míg a hagyományos izzók élettartama 1.000 óra körül mozog. Mivel nincs hőveszteségük, 90 százalékos energia-megtakarítás is elérhető velük.

Figyeljünk rá, milyen háztartási eszközöket használunk és vásárolunk!

Az energiatakarékosság érdekében érdemes a háztartási eszközöket is energiatakarékosra cserélni, főleg ha esetleg több évtizedesek. Nem meglepő módon a leginkább energiaigényes gépünk a folyamatosan működő hűtőgép, ami felmérések szerint a háztartási energiafogyasztás 30 százalékáért felel. Nagy áramfogyasztó még a mosógép és szárítógép, mosogatógép, elektromos sütő – mikró, és persze a légkondicionáló.

Amennyiben ezekből új érkezik a háztartásba, érdemes figyelni a gép energiaosztály-besorolására. Akkor lehet a legtöbbet spórolni a villanyszámlán, ha A, A+, vagy A++ besorolású gép kerül kiválasztásra. A hűtőgépek esetében például egy mai, A+-os hűtő az azonos paraméterekkel rendelkező, 20 évvel ezelőtt gyártott hűtő energia-fogyasztásának 30-35 százalékával működik, a 10 évvel ezelőtt gyártott hűtőgépek esetében már 47 százalék az arány.

A legnagyobb lépés: a napenergia hasznosítása

napelemkepek_2.png

A megújuló energia Magyarországon is egyik leginkább elérhető fajtája a napenergia. Mivel ez egy korlátlanul rendelkezésre álló környezetbarát energiaforrás, bárki számára elérhető.

A megfelelően kalkulált és szakszerűen telepített napelemes rendszerrel előállítható egy háztartás teljes villamosenergia-fogyasztásának megfelelő energiamennyiség is. Nem csak környezetbarát, de költségtakarékos megoldás is. A napelem-rendszernek ugyanis nincsen mozgó alkatrésze így minimális karbantartást igényel. Emellett minőségi alapanyagának köszönhetően több évtizedes működésre számíthat, hiszen a legtöbb környezeti hatásnak ellenáll. Ráadásul már 7-8 év alatt megtérül az ára és az Ön számára sem lesz újdonság a 0 Ft-os villanyszámla.

Kalkuláljon  a SolarKit kalkulátorával, és derítse ki 30 másodperc alatt, hogy megközelítőleg milyen költségekkel járna az Ön fogyasztásának megfelelő napelem-rendszer telepítése. Ha pedig még mindig maradt kérdése, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

Gyakori kérdésekről a GYIK oldalunkon tájékozódhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr3914985180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása