Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Elektromos autók töltése - akár napelemmel

Már a Villanyautósok.hu tulajdonosa is a SolarKit napelemes rendszeréről tölti elektromos autóját!

2019. július 30. - Szabó Enikő Solar Kit

Hogyan tölthetjük elektromos autónkat? 

Az elektromos autók töltéséhez nincs szükség benzinkútra menni, egyszerűen csak egy töltőre és egy megfelelő konnektorra van szükség a “tankoláshoz”. 

Mivel minden elektromos autóhoz gyárilag adnak egy töltőt is, ezért különösen egyszerű megoldanunk egy töltést, ha ezt mindenhova magunkkal visszük: egy olyan konnektorra van szükség csupán, ami kompatibilis a töltőnkkel. A legtöbb elektromos autó egy egyszerű, hagyományos konnektorról is feltölthető. Ennek az egyetlen hátránya, hogy nem mindig kényelmes a töltőt elővenni, majd elcsomagolni, illetve hogy az utcán parkolóknak nehéz megoldani a töltést. 

Attól függően, hogy milyen igényeink vannak, otthoni lassú töltéssel, gyorstöltőkkel, vagy villámtöltőkkel is tölthetünk autót.

Több telepített napelemes rendszerünk tulajdonosa már napelemmel tölti a villanyautóját. 

depositphotos_117664614_xl-2015.jpg

Otthoni normál, vagy lassú töltés

A leggyakoribb módja a villanyautók töltésének az otthoni töltés, hiszen az otthonra felszerelhető lassú töltők egy éjszaka alatt kényelmesen feltöltik az autót. Ennek a legkényelmesebb változata, ha fali töltőt szerelünk fel. Ezeknek a kábele állandóan be van kötve, csak a csatlakozót szükséges levenni és az autóba dugni. Ha ilyenünk nincsen, akkor a fent említett gyári töltővel konnektorról is tölthető az autó.

Ezek a töltést vezérlő készülékek 1-3 fázisról (fázisonként 10-16 amperrel) töltik az autót, általában 8-10 óra alatt teljesen fel lehet tölteni velük az akkumulátort. 

SolarKit tipp: Az otthoni töltés nagy előnye, hogy ha napelemes rendszert is felszereltetünk, akkor a megtérülési idő után ingyen tölthetjük az autónkat. 

Utcai gyorstöltés

Az utcai töltőpontok, amelyekből szerencsére egyre többet és többet látunk nagyobb teljesítményűek, mint az otthoni töltők, így gyorsabban feltöltik az autónkat. Ezek a töltők 3 fázisról 16 vagy 32 amperrel tudják tölteni az autót, feltéve, hogy az autó képes ezt befogadni. Hiába van ugyanis ekkora töltőkapacitása a gyorstöltőnek, ha az autó invertere nem tud 3 fázison fogadni, vagy nem tud 32 ampert, csak 16-ot hasznosítani. 

Az utcai töltőkhöz a kábelt mindig az autósoknak kell biztosítani, a töltőpont ugyanis nincs azzal felszerelve. A kábelt először mindig az autóból szükséges eltávolítani, utána lehet csak a töltőállomásról leválasztani. A töltést általában egy applikáció segítségével, enélkül a kezelő vagy az üzemeltető segítségével lehet elindítani és leállítani.

A töltés etikettjéhez hozzátartozik, hogy az utcai gyorstöltőknél csak addig szabad parkolni, ameddig a töltés tart, utána azonnal át kell adni a helyet másoknak, akik esetleg töltenék az autójukat. 

Villámtöltés

A villámtöltők arra lettek fejlesztve, hogy a hosszú úton lévő autósok mielőbb továbbhaladhassanak, ha tölteni szükséges az autójukat útközben. Ezekkel 30-35 perc alatt kb. 80%-ig feltölthető egy villanyautó akkumulátora, hiszen 120 amper erősséggel képes tölteni azokat az autókat, amelyek be tudják ezt fogadni. Többnyire ezek egyenáramú (DC) töltők, csak néhány működik váltó (AC) árammal.

Napelem és töltés

electric_eco_car.jpg

Az elektromos autó nagy lépés a környezetvédelem felé, de még ennél is jobb, ha megújuló energiát használunk az autó töltéséhez. Ehhez érdemes egy - az autó töltésigényével kiegészített méretű - napelemes rendszert telepíteni, amelyről éjszaka töltheti az autóját otthon. 

A SolarKit-tel már sok villanyautó-tulajdonosnak telepítettünk napelemes rendszert, köztük Antalóczy Tibornak, a Villanyautósok.hu tulajdonosának is.

Ha maradtak még Önben kérdések, ne tartsa magában: ingyenes konzultációnkon mindenre témakörben szívesen válaszolunk!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr2514987324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása