Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

NAPELEM vagy NAPKOLLEKTOR?

A nevük ugyan hasonló, de nem véletlenül nem ugyanolyan, valóban van köztük különbség. Nézzük, mi az, és közben azon is elgondolkodhat, hogy vajon melyikre volna érdemes jobban beruházni.

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

A napelem – a villanyszámla csökkentés mestere

A napelem a fény segítségével állít elő villamosenergiát egyenáram formájában, amit egy háztartás aztán villamossági eszközök által tud felhasználni, tárolni, és szállítani. Komolyabbra fordítva a szót: a napelem a fotovillamosság elvével működve feszültségimpulzust állít elő, és ezt egy generátor segítségével árammá alakítja.

A napelemek típusai

  • amorf szilíciumos (olcsó, jól működik szórt fényben, de gyenge a hatásfoka)
  • monokristályos szilíciumot tartalmazó (kimagasló élettartam, nagy hatásfok)
  • polikristályos szilíciumot tartalmazó (hosszú élettartam, közepes arányú hatásfok)

napelem_teto_haz_nap.jpg

A napelem 10-20%-os hatékonysággal képes villamos energiává alakítani a napenergiát, éppen ezért sok panel szükséges belőle a tetőre.

A napelem által összegyűjtött energiát bármilyen célra fel lehet használni egy otthonban, tehát igen sokoldalúnak mondható.

napelemes_rendszer_mukodesi_elve.jpg 

A napkollektor – Melegvíz-ellátás, fűtés rásegítés

A napkollektorban (többnyire fagyálló) folyadék van, amely a napfény hatására felmelegszik. A rendszer ezt használja fel, tárolja, és szállítja gépészeti eszközök által.

Gyakorlatilag egy napenergiával működő vízmelegítő készüléknek számít, aminek a működéséhez se gázra, se áramra nincs szükség.

A napkollektor kültéri egységében egy folyadék kering, amit felmelegítés után szigetelt falú puffer tartályba tárolnak, és innen kering tovább a felhasználási helye felé. A meleg vizet lehet használni fürdéshez, mosogatáshoz, de fűtéshez is.

vakuumcsoves-napkollektor-sikkollektor.jpg

Napkollektor típusok:

  • vákuumcsöves napkollektor (mediterrán részeken a divatosabb, mivel alacsonyabb hőmérsékleten nem működik jól)
  • síkkollektor (télen is működtethetőek, mert dupla rétegük van)

Egyes napkollektor rendszerek csupán arra jók, hogy meleg vizet állítsanak elő, míg mások magasabb technológiájuknál fogva a fűtésre is képesek rásegíteni.

A napkollektor a nap energiáját mintegy 70-90%-os hatékonysággal alakítja villamos energiává, ezáltal a tetőn előforduló panelek száma nem túl sok. Ez rendkívül jó hatásfoknak számít.

napkollektor.jpg

Olvassa el cikkünket környezetbarát, megújuló energia témakörben.

Tény, hogy a napkollektor által összegyűjtött energia általában kárba vész, mivel csak hő formájában tud hasznot hozni, hiába lehet tárolni az energiát. Télen, éjszaka, és borús napokon viszont igencsak szükség van az általa megtermelt hőre. Az előállított meleg víz egyrészt tartályokban tárolható, másrészt vissza kell táplálni az elektromos hálózatba is.

Tehát látható, hogy a napkollektor és a napelem ugyan hasonló energiát használnak fel, mindketten fantasztikus zöldenergiák, de másképpen működnek. S hogy melyiket ajánljuk? Mi azt szoktuk mondani, hogy a cél szentesítse az eszközt. 

Ami biztos,  hogy mind a napelem, mind a napkollektor akkor működik, amikor süt a nap.

A beruházási költség nem döntő, mert mindkettőért nagyjából ugyanannyira kell a zsebünkbe nyúlni.

Az már viszont számíthat, hogy éppen milyen jövőbeni költségünkön szeretnénk faragni.

A napelemet akkor érdemes választani, ha a villanyszámla lefaragása a cél, a napkollektort viszont akkor, ha a fűtésen spórolnánk.

Ha viszont egyszerre mindkettőt alkalmazzuk, akkor mind a hőenergia, mind a villamos energia ellátása biztosított lesz a berendezéseknek.

Talán nem véletlen, hogy a háztartásokban inkább a napelemek használata a gyakoribb.

Ha pedig végképp nem tud dönteni, akkor fontolja meg, hogy a két berendezés által a háztartásának lehet egyszerre hő-, és villamos energia ellátása is.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9414985002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása