Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Az energia új élete

A napelem igazán környezettudatos döntés lehet.

2018. december 19. - SolarKit Magyarország
 „Egy nehéz probléma határait kiterjesztve feloldható, ha több a lehetőség és az együttműködés.” Eisenhower

Az energia szuper dolog, hogy létezik, de sajnos sosincs elég belőle, vagy épp aggódnunk kell miatta. Gondoljon például a klímaváltozás kérdéskörére, vagy az olajért való ádáz harcra. Létezik egyáltalán ebben a modern világban üzemanyag, harc nélkül? Hiszen mindannyian egészséges, tartós, és legfőképpen biztonságos energiára vágyunk.

Szörnyű, de az olaj a fosszilis szén 2/5-ét juttatja a levegőbe, és a világ energiaszükségletének 4/5-e is az olajból származik. Ám az olaj egyre veszélyesebb a gazdaságunkra, az egészségünkre és környezetünkre nézve.                        

Aztán vegyük az áramot, melynek kevesebb mint egy százalékát állítjuk elő olajból. Ugyancsak a fosszilis szén 2/5-ét juttatja a levegőbe. 3/4-e épületek ellátását biztosítja, a fennmaradó részt az ipar hasznosítja. (Csak összehasonlításképp: az olaj 3/4-e szállításra fordítódik, a fennmaradó részt az ipar használja.)

A mai nem összekapcsolt energia-rendszerek szörnyűek, hiszen szennyezik a környezetet, nem biztonságosak, és bőven megértek a cserére.

Így néz ki az amerikaiak álma 2050-re:

  • modern, biztonságos és rugalmas elektromos hálózatra épülő összekapcsolt és osztott hálózat gazdaságos autókkal, gyárakkal és épületekkel
  • nem áll fenn olaj- és szénfüggőség
  • 1/3-dal kevesebb természetes gázt szükséges használnak
  • olcsóbb energiahálózat, olaj, szén, és nukleáris energia nélkül

Ennek megvalósulásához profitorientált vállalkozás szükséges, azaz a magánvállalatok, a civil szervezetek összefogása, valamint a katonai újítások felhasználása.

solarkit_50.jpg

Ahol pedig a pozitív változások várhatóak: versenyelőny, nemzetbiztonság, környezettudatosság, klímavédelem, közegészségügy, profit, vagy a munkahely.

Ezek a legenergiaigényesebb szektorok: közlekedés, épületek, ipar és villamos energia.

Ahol pedig újítások szükségesek: technológia, törvényhozás, dizájn, és üzleti stratégia.

Az egyes ideális lépések a következők lesznek:

  • az autók olajmentesítése (elektromos meghajtású könnyebb és áramvonalasabb, olcsóbb, alacsony fenntartású autók)

A szénszálas elektromos autók már nem a jövő titkai, hiszen a BMW, és a Volkswagen is gyártja már a szénszálas plugin hibrid autókat. Igazán megtérülnek, hiszen a fogyasztásuk 100 kilométerenként 1 liter lehet.

  • a forgalmat intelligens IT megoldással lehet irányítani
  • a 125-240 mérföld/hordóval egyenértékű autók a hidrogén, áram, vagy a fejlett bioüzemanyag (hulladékból készül) bármilyen kombinációját használhatják
  • a kamionok mehetnek gázzal
  • az elektromos autók nem az elektromos hálózatot terhelik, hanem áramot és információt cserélnek az intelligens hálózatokkal rendelkező intelligens épületekkel, amelyek képesek integrálni a változó nap és szélenergiát is
  • jobb fényforrások és légtechnika
  • a fém szivattyúk csöveinek újrarendezése ( a hosszú, vékony, kanyargós csöveket szilárd, rövid, egyenes csövekkel helyettesítve) -nagy eredményt hozó, kis költségű megtakarítások
  • napelemes rendszerek telepítése a kihasználatlan tetőkre

Tudta? 2010-ben a megújuló energiába, főleg nap- és szélenergiába, 151 milliárd dollár magántőkét fektettek be. Portugália 45%-ban, míg Dánia 36%-ban használ megújuló energiát.

Ön is szeretne jó választ adni a globális energetikai kihívásra?

A napelem igazán környezettudatos döntés lehet.

A háztartási napelemes rendszerek minimum elvárható élettartama 25-30 év. Leggyakrabban tetőkre, telepítik őket, ideális fekvésük 30-40° dőlésszögű, déli tájolású.

A napelemek kiválasztását elsősorban az éghajlati viszonyok határozzák meg. Mivel Magyarországon éves szinten a szórt sugárzás a meghatározó, ezért polikristályos napelemet célszerű telepíteni, mivel ezek nyelik el jobban a szórt sugarakat. De a monokirstályos panelek is kiválóak, sőt, bizonyos esetekben fejlettebbek (erről egy külön cikkben írunk majd).

Bízhat évtizedes szakértelmünkben. Hiszünk a megújuló energiában, és a napelemes rendszerekben. A napelem Önnek is megtérülő befektetés!

Napelemet szeretne? Jelentkezzen ingyenes konzultációra a napelemes rendszer tervezésével kapcsolatban.A megújuló energiával kapcsolatban Itt olvashat további érdekességeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr7314500814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása