Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Hova és milyen tetőre érdemes napelemes rendszert telepíteni?

Egy napelemes rendszer hosszútávú befektetés, így mindenképp megéri még telepítés előtt végiggondolni, hogy hova tudjuk telepíteni a rendszerünket.

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Hova és milyen tetőre érdemes napelemes rendszert telepíteni?

Számtalan tényező befolyásolja azt, hogy hova és milyen napelemes rendszert érdemes telepíteni, a lehetőségek tárháza egyre nagyobb. 

Szerencsére a viszonylag magas bekerülési költségei ellenére már Magyarországon is egyre többen gondolják úgy, hogy megéri hasznosítani a napenergiát. Így az ország különböző területein járva már a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest is több napelemes rendszerrel felszerelt házat látni.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy a kiválasztott, és a háztartás minden igényét kielégítő napelemes rendszer előnyeit hogyan tudja a legjobban kiaknázni. Ennek egyik kulcskérdése az, hogy hova telepíti a napelemes rendszert.

solarkit_18_he_t.jpg

Tetőre telepítés

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a napelemes rendszer telepítésére a tető. Azonban mielőtt belevágna a munkálatokba, érdemes felmérni, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet statikailag, és a fedés állapota sem mindegy.

A SolarKitnél mi az alábbi tetőkre javasolja a napelemes rendszer telepítését:

  • égetett cserépre
  • betoncserépre
  • zsindelyre
  • fémlemezre
  • lapostetőre

Amire mindenképp figyeljen

A tetőszerkezet kora és állapota: egy átlagos, 4 fős család áramszükségletét több, mint 10 napelempanel tudja biztosítani, átlagosan 10-16 db panelre van szükség. 1 db napelem súlya 17-20 kg között mozog, csak a táblákat tekintve minimum 170-320 kg-os plusz terhelést kell kibírnia a tetőnek. Erre jön még rá a tartószerkezet, illetve a többi alkatrész súlya.

Elegendő felület van-e a tetőn a napelemeknek: a 10-16 táblából álló átlagos napelemes rendszer telepítésére 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség.

Dőlésszög és tájolás: optimális esetben a tető tájolása déli, míg a dőlésszöget tekintve a 30-35 fokos beosztás lehet a nyerő. Mivel ezek a feltételek a legritkább esetben állnak fenn, a tartószerkezet állításával lehet hatékonyabbá tenni a dőlésszöget. A tájolásnál kötöttebbek a lehetőségek, de ha a tetőszerkezet nem alkalmas napelemes rendszer tetőre telepítésére, akkor nyugodtan használható a terasz, a garázs, vagy akár más melléképület teteje is.

Lapostetős telepítés esetén más tartószerkjezetre van szükség: Lapostetőre telepítés esetén a tartószerkezetnek kell biztosítania a megfelelő dőlésszöget, valamint a szélterhelés kivédését.

Nyílások a tetőn: a tetőre telepítés előtt mindenképpen fel kell mérni, hogy milyen nyílások vannak a tetőn, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a tartószerkezet, és a panelek megfelelő pozícióba helyezését.

A tartószerkezet anyaga: mivel egy napelemes rendszert több évtizedes használatra terveznek, ne spóroljon az olcsóbb tartószerkezeten! Az ideális választás rozsdamentes acél vagy alumínium tartószerkezet, ami az időjárási viszontagságokat is bírja.

Árnyékolás: A napelemes rendszerünkből úgy hozhatjuk ki a lehető legtöbbet, ha a nap sugarai merőlegesen esnek a napelemekre, illetve ha azok működését semmi sem árnyékolja. Már egy fa lombja is 30-40%-os visszaesést jelenthet a működésben.

Palatető esetében: Palára nem javasoljuk a telepítést, hiszen a pala nagyon könnyen törik, és a törött elemet kicserélni sem egyszerű. Kivételes esetekben tudjuk csak elvállalni a palára telepítést.

A SolarKitnél mi mindenre odafigyelünk, segítünk Önnek felmérni az ingatlan adottságait és a legjobb opciókat. Egyik ügyfelünk szavai: "Köszönjük a profi munkát! Jó szívvel ajánlom mindenkinek a SolarKit csapatát!!"

Ha nem lehet tetőre telepíteni

Természetesen vannak olyan esetek, amikor sem a háztető, sem a garázs- vagy más melléképület, sem a terasz teteje nem megfelelő a napelemes rendszernek. Ekkor más alternatívák közül is választhat.

Földre telepítés: ha van elég hely a kertben, földre is telepítheti napelemes rendszerét. Földre telepítésről itt olvashat bővebben.

Tetőbe integrált napelemes rendszer: ebben az esetben a napelem panelek nem a tetőre, hanem a tetőbe kerülnek beépítésre, de ennek a módszernek talán több a hátránya, mint az előnye, ilyenkor ugyanis nincs megoldva a nyári időszakban a panelek szellőzése, ami eléggé rontja a teljesítményt.

Napelemes cserép: előnye, hogy darabjai egyenként cserélhetőek. Hátránya, hogy jelenleg még némileg magasabb a bekerülési költsége a modulos rendszernél, illetve a cserép hajlított formája miatt a hatékonysága nem annyira megbízható, mint a megszokott paneleknél.

Szerencsére a napelemes rendszerek technológiai fejlődése lehetővé teszi, hogy már majdnem minden esetben megoldható a rendszer telepítése. Akár tetőre, akár földre kerül, hosszú távon mindenképp megéri az árát: nemcsak a pénztárcánk lesz hálás érte, de a Földünk is.

Ha még többre kíváncsi a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, ingyenes konzultációnkon minden kérdésére válaszolunk!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9614985280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása