Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Okos napelemes rendszer - hogy árnyékban is jól teljesítsen

Ha árnyék esne a panelekre, érdemes okos rendszert telepíteni, hogy ne romoljon szignifikánsan a teljesítmény.

2019. július 30. - Szabó Enikő Solar Kit

Így győzze le az árnyékolást - okos rendszerek

Bár a nyári melegben mindenkinek jól esik egy kis árnyék, ahol hűsölhet, a napelemek működésének sajnos nem tesz jót az árnyékoltság.

Egy fa lombja, a szomszédos épület, a nem éppen ideális tetőtájolás, a lehulló falevelek, vagy akár egy kémény is időszakos árnyékot vethet napelemes rendszerére. Mindez negatívan befolyásolhatja a rendszer teljesítményét, de szerencsére ma már erre is létezik megoldás.

Ami napelemek teljesítményét befolyásolhatja

 

depositphotos_231085502_xl-2015.jpg

Mivel a napelemes rendszerek a legtöbb esetben háztetőkön, vagy az udvaron kapnak helyet, gyakorlatilag védtelenek a környezeti hatásokkal, valamint az időjárás viszontagságaival szemben.

Éppen ezért az egyes napelemek teljesítménye sosem egyforma, és sosem állandó. Van ugyanis néhány olyan tényező, ami komoly hatással lehet a rendszer működésére.

Lássunk néhány példát ezek közül!

A napelemeket árnyékolás, vagy részleges árnyékolás érheti: ezek alatt a fákat, a kéményeket, a szomszédos épületet, egy kiemelkedő tetőablakot, vagy épp az antennákat értjük. Ezek a nap járásának megfelelően, részlegesen árnyékolhatják a modulokat, rontva azok teljesítményét.

Amikor egy panel beárnyékolódik, akkor a hagyományos napelemes rendszerekben lévő bypass dióda csökkenti a napelem teljesítményét azért, hogy megvédje azt a túlmelegedéstől, illetve az áramirány esetleges megfordulásától. Emiatt a sorba kötött panelek teljesítménye is arányosan csökken, így az árnyékolás mértékétől függően, 5-25%-os teljesítménykiesés várható ilyenkor.

A napelem felületének koszolódása: a téli hótakaró, a napelemekre hullott falevél, és esetleg madárürülék is visszafoghatja a rendszer működését.

A napelemek gyártási toleranciával készülnek: legalább 5%-os teljesítményszórás megengedett, így az egyes napelem modulok nem fognak egyformán termelni.

Miért probléma, ha egy-egy modul gyengébben teljesít?

A hagyományos napelemes rendszerekben a modulok egymással egy sorba vannak kötve, így alkotnak egy úgynevezett sztringet. Azonban a sorba rendezésnek, illetve a hagyományos inverternek van hátránya is.

Többek között az, hogy ha egy panelt leárnyékolja a mellette lévő fa, csökkenni fog az adott modul teljesítménye. Ezzel párhuzamosan, a hagyományos inverter csökkenteni fogja a többi modul teljesítményét is – hiába lennének azok többre képesek.

Emiatt mindig az adott sorban leggyengébb teljesítményű modul fogja meghatározni a sztring teljesítményét. 

A megoldás: smart rendszer

 

depositphotos_221820952_xl-2015_1.jpg

Mi a SolarKittel mindig felmérjük, hogy szüksége van-e okos rendszerre, és a leginkább személyre szabott tervet készítjük el az okos rendszerhez.

Szerencsére a napelem-iparban is tetten érhető az erős innovációs hullám, így már az árnyékolás negatív hatásainak kiküszöbölésére is van megoldás. Ez az okos rendszer, SolarEdge, vagy a Huawei smart rendszere.

A teljesítménykiesést visszafogó okos rendszer három fő részből áll: egyrészt ott vannak a teljesítményoptimalizálók, másrészt a SolarEdge vagy Huawei inverter, valamint a folyamatos monitorozás.

A teljesítményoptimalizálóknak köszönhetően, ha egy napelem energiatermelése csökken, a többi, sorban hozzá kötött modul ettől függetlenül a maximális teljesítményen fog üzemelni. Vagyis a teljesítményoptimalizáló minden egyes napelem teljesítményét külön-külön figyeli és optimalizálja, majd a rendszer összteljesítményét is összehangolja.

A SolarEdge vagy Huawei inverter pedig speciálisan a teljesítményoptimalizálók működéséhez van tervezve, így csak és kizárólag az egyenáram-váltóáram invertálásáért felelős, ezzel a működése is biztonságosabbá vált. Állandó feszültségen működik, és így folyamatosan magas hatásfokkal üzemel.

Az okos rendszereknek része még a rendszer teljes élettartamát lefedő online monitorozás is. Ennek köszönhetően teljesen átlátható, és nyomon követhető az egyes modulok, valamint a rendszer összteljesítménye is. Automatikusan figyelmeztet a felmerülő problémákra, emellett folyamatos rendszerfelügyeletet biztosít. Ráadásul könnyen elérhető számítógépről, tabletről, de okostelefonról is.

A SolarEdge, vagy a Huawei okos rendszerével a hagyományos rendszerekhez viszonyítva sokkal hatékonyabbá válik a napelemes rendszer üzemeltetése: ezzel a smart megoldással, jellemzően 10-25%-os energiahozam növekedés várható.

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, ahol minden felmerülő kérdését szívesen megválaszoljuk! Online kalkulátorunkon keresztül pedig előzetesen ki is kalkulálhatja, mennyibe kerülhet az igényeinek megfelelő napelemes rendszer!

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr514987292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása