Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Megéri napelemes rendszert telepíteni?

Ha megtérülő befektetést szeretne, a napelemes rendszer jó választás

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Megéri napelemes rendszert telepíteni?

Fontos kérdés a napelemes rendszer telepítésének megtérülése, azonban a megtérülésnél többről van szó a napelemek esetében. 

depositphotos_17650153_xl-2015.jpg

2000 óra napsütés évente

Magyarország igen kedvező helyzetben van, már ami a napsütéses órák számát illeti. Ez nálunk átlagosan évente 2000 órára rúg, tehát bőven van lehetőség a napelemes rendszerek „étvágyának” kielégítésére. Ideális esetben így évente egy négyzetméternyi felületre kb. 1300 kWh energia érkezik, ami nagyjából a fele egy átlagos háztartás éves energiaszükségletének.

Nincsenek rejtett költségek

A napelem, ha jó minőségű, és szakértői csapat végezte a beépítését, akkor nem lesz olyan, mint egy öreg, régi Trabant, amit folyton bütykölni kell. Átlagosan 20-30 évig üzemel minimális költségekkel.

Számos érv szól a nepelemes befektetés mellett:

Alkatrészei nem kopnak, üzemeltetési költségei alacsonyak, csak igen kevés karbantartásra van szüksége, és működése nem igényel felügyeletet.

A napelemes rendszerek hatásfoka igen jó

A napelemes rendszerek hatásfokát, azaz azt, hogy a rendszer a rá érkező napsütést, napenergiát milyen hatékonyan tudja elektromos árammá alakítani több tényező is befolyásolja:

A hatásfok függ a napsütéses órák számától, a hőmérséklettől, az árnyékoltságtól, illetve a napelem típusától is.

Jelenleg a monokristályos napelemek hatásfoka a legnagyobb, ezek jobban teljesítenek .a délebbi területeken, ahol direkt napfény éri őket, ideális esetben 16-18%-os hatásfokkal működnek. A szórtabb napfényt kapó területeken előnyösebb polikristályos napelemet használni, ezek hatásfoka csak minimálisan marad le a monokristályos napeleméhez képest, optimálisan 15-17%-os hatásfokot lehet velük elérni.

Nézzünk meg konkét számokat!

Ha például 12 000 Ft-os átlag havi villanyszámlánk van, akkor évi 144 000 Ft-ot fizetünk az elektromos áramért, és 3 kWos napelemes rendszerre van szükségünk, hogy fedezzük az éves energiaszükségletünket. Egy ekkora rendszer kb. 1,3 M Ft-ba kerül. A megtérülése tehát 1,3 M Ft / 144 000 Ft = 9 év, ezután pedig még évtizedekig működik a rendszer minimális költségekkel. Ez nagyon jó arány, különösen így, hogy a gyártók 10-25 év garanciát vállalnak a napelemes rendszerek teljesítményére.

Egy napelemes rendszer ára sok tételből áll, sok tényezőtől függ. Olvasson utána az ár összetételének is, hogy tisztában legyen azzal is, mire költi a befektetés összegét.

Számolja ki, hogy Önnek mekkora rendszerre lenne szüksége, és az mennyibe kerülne. Utána könnyen kiszámolhatja azt is, hogy hány év alatt térül meg az Ön rendszere.

Élvezze, hogy nem kap villanyszámlát

A gyártói garancia adott, és ha eltelik a fent kiszámolt 9 év, a napelem rendszer bizony nem csak villanyszámlák nélküli éveket biztosít, hanem visszahozza a befektetett összeg akár többszörösét is. Nincs tehát miért aggódni, minden teljesen jól ki van találva: a rendszer biztonságos, és mindenképpen megéri.

Jó tudni: a garanciába belefoglaltatik, hogy a gyártó garantál egy Watt értéket, amire  a napelem képes lesz laboratóriumi körülmények között. Hosszú évek elteltével, - általában ez 25 év - 80%-os teljesítményre adnak garanciát. Ez alapján kiszámolható a napelem éves minimális amortizációja.

Környezetkímélő megoldás

depositphotos_139559890_xl-2015.jpg

Mivel fotovoltaikus, azaz napenergia alapú rendszer, nem károsítja a környezetet, és nem utolsó sorban a lelkiismeretünket is megnyugtatja.

A napenergia az egyik legígéretesebb megújuló energiaforrás a világon, ezért érdemes már most befektetni egy napenergiát hasznosító rendszerbe.

Ha napelemes rendszerünk van otthon, érdemes energiatudatosabban gondolkodnunk, és a fogyasztói szokásaink is megváltoztatni, hogy ne növeljük, hanem csökkentsük az energiafelhasználásunkat, és így még hamarabb megtérüljön a rendszerünk.

Összegzés:

Megéri, mert:

  • a napos órák magas száma (Magyarországon átlag 2000 óra) miatt a napenergiát kiválóan tudjuk hasznosítani
  • a hatalmas technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre jobb a napelemek hatásfoka, bőven megtérül a befektetésünk

A napelemes rendszer megtérül.

Ez tény, ám az, hogy mennyi időn belül, az függ az alábbiaktól:

  • éves energiafogyasztás
  • telepítési adottságok (a rendszer eszközeinek hatásfoka, ára)
  • a rendszer típusa (a drágább rendszerek megtérülési ideje hosszabb, ilyen a szigetüzemű rendszer)
  • a villamos energia ára
  • külső források (pályázat, támogatás)

Joggal tehetjük fel a kérdést: ha ennyire jó befektetés a napelem, akkor miért nincs minden háztetőn?

Általában a kiépítési költségek miatt nehezen születik meg a döntés a telepítés mellett (pedig amint láttuk, a megtérülés valós).

Ha most nincs lehetősége önerőből finanszírozni napelemes rendszerét, érdemes megpályázni az MFB 0%-os hitelkonstrukcióját.

Ha későbbre halasztaná a napelemes rendszer teelepítését, kísérje figyelemmel az árakat, hiszen egyre kedvezőbben alakulnak. Jó észben tartani, hogy mivel évről-évre csökkennek a gyártási költségek, a megtérülési idő is egyre rövidebb.

Ön se szeretne fizetni többet a villamos energiáért? Kérjen tőlünk azonnali árajánlatot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot ingyenes konzultációnk keretében!

A napelemes rendszerekről bővebben itt olvashat.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr10014985166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása