Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Honnan hová fejlődött a napelemgyártás?

Érdemes megismerni a legújíbb napelem típusokat

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Honnan hová fejlődött a napelemgyártás?

Manapság könnyű elveszni a napelemek között, hiszen gyártók és forgalmazók sokasága versenyez a figyelmünkért. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy több mint 60 éves története során milyen evolúción ment át a napelemgyártás.

solarkit_13_he_t.jpg

Persze előbb mindenképp érdemes tisztázni, hogy mi is az a napelem. Nos, a napelem olyan fotovoltaikus elem, ami a Nap Földre érkező sugárzási energiáját alakítja át villamos energiává. Az átalakítás során keletkezett áramot a rendszer vagy hálózatba táplálja, vagy akkumulátorban tárolja. A mai napelemek hatásfoka jelentősen javult a 60 évvel ezelőtti eredményekhez képest: átlagosan 18-19% közötti értékre tehető.

Mivel Magyarországon a napenergia az egyik legegyszerűbben hasznosítható megújuló energiaforrás, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú napelemes rendszer, vagyis végső soron milyen napelem kerül kiválasztásra. Nemcsak a minél kedvezőbb árra kell ügyelni, hanem arra is, hogy ezért az összegért pontosan milyen terméket kapunk a háztetőnkre.

Napelem régen és most

Kevesen gondolnánk, de a napelem egyáltalán nem mai találmány, hiszen maga a technológia már több mint 60 éve létezik.

A világ első napelemét még 1954-ben gyártották, és az azóta eltelt évtizedek folyamán fokozatosan finomítják és fejlesztik a gyártási technológiát. Akkoriban hosszú élettartamú, szilícium félvezető réteggel bevont kristályos napelemek készültek – igaz azok hatásfoka a maguk 1-4%-ával jelentősen alacsonyabb volt a maiakénál.

A napelemtípusok evolúciója

A napelemgyártás hajnalán kristályos felépítésű napelemeket gyártottak, így manapság is ezek a legelterjedtebb fajták. Azonban a skála ennél kicsit szélesebb.

Megkülönböztetünk:

  • monokristályos napelemet
  • polikristályos napelemet
  • vékonyréteg (amorf) napelemet
  • hibrid napelemet (mono és amorf napelem ötvözése)

A monokristályos napelem fekete színe miatt könnyen felismerhető, hatásfoka 15-18% közé tehető. A direkt napfényt jól kezeli, ám hátránya, hogy a szűrt fényt nem hasznosítja annyira jól.

A polikristályos napelem viszont igen, bár tény, hogy ennek a több kristály alkotta napelemnek a hatásfoka (13-17%) kisebb, mint a monokristályos változaté. Cserébe viszont költséghatékonyabb megoldás.

Magyarországon a poli- és a monokristályos napelemek hatásfoka között a különbség szinte teljesen elenyésző.

Egy kristályos napelem élettartama minimum 30 év, szemben a vékonyréteg napelemmel, melynek élettartamára a gyártók is csupán 10-15 év garanciát adnak. Igaz, hogy kedvezőbb áron érhető el a kristályos napelemeknél, de több a hátránya, mint az előnye: hatásfoka csak 6-8% között mozog, és ugyanakkora teljesítmény előállításához jóval nagyobb felületre van szükség.

A hibrid napelem technológia rendelkezik a legjobb (17-21%-os) hatásfokkal, de ennek igencsak megkérik az árát is, így a legtöbb háztartásban nem kifizetődő választás.

A Phono Solar TwinPlus polikristályos napelemmel jól jár

Tapasztalatunk azt mutatja, hogy ár-érték arányban – hiszen a háztartás áramellátását biztosító napelemes rendszer minimum két évtizeden keresztül működni fog – az egyik legjobb választás a Phono Solar TwinPlus polikristályos napeleme. Ezzel az ikercellás modullal a változó hőmérsékleti és fényviszonyoktól függően 270-285 W teljesítmény érhető el.

A nem ikercellás napelemekkel szemben egy twin plus panel két részre (2x60 cellára) van osztva, ami azért nagyon hasznos, mert ha egy panel egyik része árnyékolást kapna, nem romlik az egész panel teljesítménye, hiszen a panel nem árnyékos fele továbbra is maximális teljesítménnyel termel.

Felülete 3,2 mm vastag, edzett biztonsági üvegből készült, ami szinte minden időjárási viszontagságnak ellenáll, ráadásul a működési tartománya is igencsak széles: -40 és +85 fok között is biztonságosan üzemel.

Mivel a Phono Solar Trier 1-es prémiumgyártó, így a garancia is ennek megfelelően alakul: alapvetően biztosított egy 12 éves gyártói termékgarancia, és egy 25 éves teljesítménygarancia is. Ez azt jelenti, hogy a Phono Solar garanciát vállal arra, hogy napelemrendszere a telepítéstől számított 25 év múlva is legalább 85%-os teljesítményt fog nyújtani. Azért ez elég jó ajánlat, nem igaz?

SolarKit tipp: Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően a SolarKit most hihetetlenül méretgazdaságos áron kínálja a Phono Solar TwinPlus napelemeket.

Ingyenes konzultációnkon még többet tudhat meg a Phono Solar TwinPlus moduljáról, árkalkulátorunkkal pedig 30 mp alatt megtudhatja, mennyibe kerülne az Ön napelemes rendszere.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9514985196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása