Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Mire érdemes figyelni napelemes rendszer telepítése előtt?

Tető tájolása és mérete? Milyen a dőlésszög és héjazat? Hány kW-os rendszert telepítsünk? Sok kérdés, bonyolultnak tűnő válaszokkal. Segítünk eligazodni, hogy a legjobb rendszert és kivitelezőt válassza.

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Ha szeretné napelemes rendszerrel kiváltani jelenlegi villamos energia felhasználását, Ön is meg tudja vizsgálni a lehetőségeket az alábbiak szerint.

homepage_2nd.jpg

A minél felkészültebb tájékozódás nagyban megkönnyíti a szakemberekkel való konzultációt, sőt spórolni is segít, hiszen Ön jobban tudja mik az igényei és azokhoz milyen megoldások passzolnak.

Első lépés

Figyelembe kell vennünk, hogy milyen szabad tetőkapacitással, illetve milyen tájolással rendelkezünk. Napelem termelésre a Déli tájolás és 35 fokos dőlésszögű tetőfelület optimális. Ettől eltérő esetekben érdemes túltervezni az erőművünket. Fontos figyelembe venni az árnyékolási veszteségeket is (például: szomszéd épület, saját tető kiugrás okozta árnyékolás, növényzet az udvaron).

Adatok, amikkel számolhatunk: 1 db napelem megközelítőleg 1,65 m2. Ha egy napelem 280Wp akkor 10 db napelem 2800 Wp, azaz 2,8 kW teljesítményű. Ennek terület igénye a tetőn: 10 * 1,65 m2 = 16,5 m2

Második lépés

Nézzük meg, hogy mennyi villamos energiát fogyasztunk el egy évben. Ezt az áram számlák alapján tudjuk összegezni kWh-ban.

PVGIS alkalmazásával tudjuk kalkulálni mennyi napelem (kW) szükséges ahhoz, hogy éves felhasználásunkat kiválthassuk zöldenergiával. PVGIS alkalmazásról: terület specifikusan megadja, hogy 1 kWp napelemes rendszer mennyi villamos áramot képes termelni. Ez alapján könnyen tudjuk arányosítani a saját fogyasztásunkhoz.

SolarKit tipp: árkalkulátorunkkal nem csak fogyasztás, hanem villanyszámla alapján is megnézheti, mennyi napelemre van szüksége, és ez nagyjából mennyibe kerülne majd Önnek.

Harmadik lépés

Jövőbeli terveink figyelembevétele. Ha szeretnénk elektromos fűtést vagy medencét, akkor azok többlet felhasználását is kalkuláljuk a fogyasztásunk fölé.  

Hogy ez mennyibe is kerül?

2015-ban a lakossági versenypiaci árak 500 000 – 600 000 Ft / 1 kWp rendszer körül mozogtak. Szerencsére a technológia fejlődés hatására ma már ez 400 000 – 450 000 Ft / 1 kWp – re csökkentek (plusz szerelési és kivitelezői költségek).

A megfelelő vállalkozó kiválasztásakor ajánlott az alábbi sarokpontokra kitérni:

  • Milyenek a beépítendő berendezések minőségi és garanciális feltételei.
  • Inkább az ismert márkákkal dolgozzunk, mert lehet, hogy drágább, de hosszútávon az kifizetődőbb
  • A napelemek teljesítmény garanciális feltételei szinte megegyezőek. Amire érdemes kitérni az előkészítés során, hogy az esetleges hibás napelem cseréje miként fog történni.
  • Az egyedüli nagy igénybe vételű berendezés (kopó alkatrész) az inverter. Javasoljuk a jobb minőségű inverterek használatát és a garancia idő meghosszabbítását.
  • Milyen kivitelezésre vállalt garanciális feltételeket vállal a vállakozó?

Korábban a drága technológia miatt a megtérülés 10-12 év akár 15 évre is lehetett tenni. Ma ennél jóval kedvezőbb 8-10 év is lehet.

A SolarKit csapata ipari naperőművek kivitelezésével is foglalkozik több európai országban és kizárólag a prémium kategóriás márkák termékeit építi be, továbbá a Generali biztosítónál óvjuk az Ön befektetését és a mi munkánkat.

Forduljon hozzánk bizalommal, ingyenes konzultációnk során szakértőnk segít a tájékozódásban.

További gyakori kérdésekről a GYIK oldalunkon tájékozódhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr3814984714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása