Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Napelemes rendszer: tetőre vagy földre?

Mikor éri meg a tetőre, és mikor a földre telepítés? Nézze meg, Önnek melyik a legjobb megoldás!

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Napelemes rendszer: tetőre vagy földre?

Gondolt már rá, hova fogja telepíteni napelemes rendszerét?

Napelemes rendszerünk telepítése előtt azt is el kell majd düntenünk, hogy a tetőnkre, vagy a földre telepíttetjük a paneleket.

Ha már megtette az első lépést és eldöntötte, hogy véget vet a villanyszámláknak és napelemrendszerre vált, gondoljon arra is, hogy a háztartása ellátásához szükséges elektromos áramot milyen nagyságú rendszer képes hosszú távon, biztonságosan megtermelni.

A rendszer hatékonyságának egyik kulcskérdése nem más, mint az, hogy hova telepítteti a napelemeket.

SolarKit tipp: Ingyenes személyes felmérésünk során segítünk megállapítani a rendszer paramétereit. Konzultáljon szakértőnkkel!

Nem mindegy a hatásfoknak, hogy hova telepítünk

solarkit_13_he_t.jpg

Magyarországon is egyre többen fordulnak a napelemes rendszerek felé, hiszen az évi átlagos 2 000 napsütéses órának köszönhetően a napelemek teljesen megbízhatóan működnek. A napelemek technikai fejlődése során

hatásfokuk is nőtt, és ma már sok típus közül választhatunk.

A napelemes rendszert használók egyre népesebb táborának hála évről évre nagyobb mértékben hasznosítható itthon is a legnépszerűbb megújuló energiaforrás. Ehhez viszont nem árt, ha valóban a megfelelő helyre van telepítve a háztartás áramellátásáért felelős napelemes rendszer és a rossz tájolás miatt nem csökken minimum 20, de akár 40%-kal (!) is a napelemek hatásfoka.

Éppen ezért az egyik legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán hol kaphat helyet a napelemes rendszer? A folyamatos technikai fejlődés miatt manapság már több válasz is adható erre az egyszerűnek tűnő, de mégis összetett kérdésre.

Ami logikus választásnak tűnik: a tető

Itthon a legelterjedtebb telepítési forma az, ha a családi ház, esetleg valamelyik melléképület (például garázs, műhely, vagy akár a terasz) tetőszerkezete ad otthont a napelemeknek.

Mire figyeljen a tetőre történő napelemtelepítés során?

5+1 szempont a tervezéshez

  1. Magyarország a bolygó északi féltekéjén helyezkedik el, így a déli tájolás a leghatékonyabb.
  2. Már a tervezés kezdetén zárja ki a napelemek északi tájolását, ezzel akár 40%-kal is csökkenhet a napelem rendszer hatásfoka.
  3. Ha nyugati vagy keleti irányba telepítik a napelemeket, átlagosan 20%-kal csökken a hatékonyságuk.
  4. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb napenergiát befogadja a napelemrendszer, a panelek számára a 35 fokos dőlésszög javasolt.
  5. Figyeljen arra, hogy a modulok árnyékmentesek legyenek (se a kémény, se egy fa lombkoronája ne takarja ki a napot a napelemek elől, és lehetőleg egymást se árnyékolják a panelek)
  6. Előzze meg a balesetet, és a tető megrongálódását: ne engedje, hogy a napelem panelek túllógjanak a tetőgerincen.

Ha a tető nem megfelelő, szálljunk le a földre

Mi történik akkor, ha a tetőszerkezet valamilyen okból nem jöhet szóba?

Előfordulhat, hogy sem a tető tájolása, sem a teherbíró képessége nem felel meg a kívánalmaknak, vagy esetleg annyira régi a tetőszerkezet, hogy felújításra szorul. Emiatt a kivitelezési költségek jelentősen megnövekedhetnek, és talán érdemesebb más napelem-telepítési mód felé fordulni.

Ebben a helyzetben az jár igazán jól, akinek nagy kertje vagy udvara van, mert így a teljes napelemes rendszer földre telepítése is megoldható.

Kinek éri meg földre telepíteni a napelemes rendszert?

A földre telepítés főként azok számára jelenthet jó megoldást, akik elég nagy telekkel, vagy egybefüggő földterülettel rendelkeznek ahhoz, hogy egyrészt a napelemeknek is elegendő helyet biztosítsanak, másrészt maradjon tér a a szabadtéri időtöltésekhez, kertészkedéshez is.

Amire feltétlenül figyeljen a földre telepítéskor:

  • itt is fontos a déli tájolás,
  • a földre telepített napelemek legoptimálisabb dőlésszöge 35-45 fok,
  • számoljon a nehezített időjárási tényezőkkel: akkora területet alakítson ki, ahol a napelemekről lecsúszó hónak is lesz helye, mert a rendszeren maradt hó akár 0-ra is csökkentheti az energiatermelést,
  • a napelem telepítést úgy kell kivitelezni, hogy se külső árnyékforrás ne legyen a napelemek körül, és egymást se árnyékolják a panelek,
  • számoljon azzal, hogy a földre telepített napelemes rendszernek erősebb tartószerkezetre lesz szüksége a szél, és a várható hómennyiség miatt (itt nem nyújt védelmet a tető).

Érdemes tehát alaposan megfontolni, hova telepíti a napelemrendszert, hiszen a döntés több évtizedre évre szól. Mérje fel saját maga és családja igényeit, hol szolgálná jobban Önt a napelemes rendszere: a tetőn, vagy a földre telepítve?

Ha nem tud választani a földre vagy a tetőre telepített napelemes rendszer közül, esetleg maradtak még Önben kérdések, ingyenes konzultációnkon szívesen válaszolunk rájuk.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr6214985204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása