Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Melyik éri meg jobban: NAPELEM VAGY NAPKOLLEKTOR?

A napelemes rendszerek népszerűsége szárnyal és már alig-alig hallani a napkollektorokról, pedig mindkettő hasznos megoldás. Nézzük mikor, melyik éri meg jobban.

2019. július 29. - Szabó Enikő Solar Kit

Ha csak a divatot nézzük, azaz azt, hogy melyik megoldás vezeti ma a népszerűségi listát, akkor a napelemes áramtermelő rendszerekre bólintanánk rá, és mennénk tovább. Mivel azonban a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű, kinyomoztuk, hogy a napkollektoros hőtermelő berendezés, vagy a napelemes áramtermelés érheti-e meg Önnek jobban.

A napenergia energetikai célú hasznosítása igen népszerű manapság, ám nem mindegy, hogy Ön a napkollektor, vagy a napelem rajongók táborát erősíti. De nem azért, mert versenytársak volnának, hiszen a két berendezés inkább kiegészíti egymást, hozzájárulva a méginkább önellátó, környezettudatos háztartáshoz.

A technológia másságát bizonyítja, hogy a napkollektorban felmelegedő folyadék hőenergiáját meleg víz készítésére, illetve medencefűtésre használják, míg a napelem egyenáramát váltóárammá átalakítva villamos fogyasztók működtetésére.

A napkollektor és napelem energetikai jellemzői

Elsőre meglepő tény lehet, hogy a napkollektor energetikai szempontból hatékonyabbnak mondható a napelemnél. Ha mindkettő azonos felületű, akkor elmondható, hogy a napkollektorral 3,2-szer nagyobb éves energiahozamot, és 4,5-szer több névleges teljesítményt lehet elérni, mint a napelemek esetében.

Gazdasági szempontok

A napkollektorok drágábbak ugyan, de olcsóbb energia előállítóknak bizonyulnak, mint a napelemek.

Ami ennél is lényegesebb, az a napenergiával kiváltott energiahordozó fajtája, és ára.

A napkollektorok által kiváltott földgáz ára 2,5-szer kisebb, mint a napelem által kiváltott hálózati villamos energia díja. Nos, ha ezt nézzük, okosabb dolog napelembe fektetni, hiszen ez váltja ki a drágább energiahordozót, és így sokkal nagyobb megtakarítást könyvelhetünk el. Főként, hogy az áramárak emelkedése valószínűsíthető a közeljövőben.

depositphotos_72777439_xl-2015.jpg

A napenergia-hasznosító rendszerek tárolója

A napkollektor tárolója

Mivel nem azonnal használjuk fel a napenergia által termelt energiát, ezért azt a fogyasztásig össze kell gyűjteni, és tárolni kell.

A napkollektoros rendszer tárolója egy fűtési puffertároló, vagy meleg víz tároló, melynek űrtartalma 200-2000 liter, attól függően, hogy milyen méretű a rendszer. Igazából a másnapi napsütésig tartó időszak kezdetéig tárolható benne az aznapi, napi ciklussal összegyűjtött energia. Időszakos tárolásra nincs mód, mert túl nagy volna a helyigénye, illetve a költsége.

vakuumcsoves-napkollektor-sikkollektor.jpg

A napelemes rendszer tárolója

A napelem rendszer által termelt energiát vagy akkumulátoros, vagy hálózati csatlakozású rendszerben használjuk fel. Előbbi eseteben a napelem által termelt egyenáramot az akkumulátorban tárolt inverteren keresztül alakítjuk át 230V-os feszültséggé, míg utóbbiban az egyenáramot egy speciális inverter segítségével alakítjuk 230V-os váltakozó árammá, ami lehetővé teszi a hálózati alkalmazását.

Az akkumulátorok azonban (még) nagyságrendekkel drágábbak, mint a napelemhez készített inverter, és még számos kedvezőtlen tulajdonsággal bírnak: viszonylag rövid élettartamúak, nehézkes őket karban tartani, és a veszélyes gázok képződése miatt gyakran szükséges őket szellőztetni (bár már van olyan típusuk, amit nem szükséges).

Az villamosenergia tárolás kérdése már régóta egy megoldandó kihívás az világon, egyre fejlettebb technológiák jelnnek meg a piacon, legyen az elektromos autók akkumulátora vagy családi házak energiatároló rendszere. A jövő ebbe az irányba halad, de Magyarországon még nem a szigetüzemű napelemes rendszerek terjednek.

Ha mégis az akkumulátoros megoldást választja, akkor vészhelyzetekre, tehát azokra a napokra, amikor nem süt eléggé a nap, tartson fenn egy aggregátort üzemanyaggal, hogy elektromos áramot tudjon előállítani.

Napkollektorom, vagy napelemem legyen?

A fentieket összegezve, átgondolva és azt a tényt figyelembe véve, hogy a magasabb összegű megtakarítás miatt a napelemes rendszer megtérülési ideje jóval rövidebb, mi ezt ajánljuk.

A napkollektor egyéb esetekben csak ott kifizetődő, ahol az éves meleg víz használata nagyságrendekkel meghaladja egy átlagos család fogyasztásának mértékét.

Még egy dolog: ha a medence fűtésén gondolkodik, akkor mégis a napkollektort ajánljuk, hiszen a medencés tevékenységek zömére a napsütéses órákban kerül sor, így méltán adja magát a dolog.

A SolarKit kulcsrakész napelemes rendszerek teljes körű kivitelezésével nullázza le villanyszámláját.

Napelemet szeretne? Kérjen tőlünk ingyenes konzultációt, vagy azonnali árajánlatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr9314984960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása