Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Mi köze a napelemnek a globális felmelegedéshez?

Gazdaságunk alapjává kell tennünk a megújuló energia használatát.

2018. december 12. - SolarKit Magyarország

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ha a globális felmelegedés üteme az eddig tapasztalt mértékben folytatódik, akkor 2030 és 2052 között a globális hőmérséklet legalább 1,5 Celsius-fokkal fog emelkedni.

Párizsi egyezmény ide vagy oda, ha nem cselekszünk sürgősen, akkor nem fog teljesülni a kitűzött cél, azaz, hogy a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül tartsuk.

A veszély valós: a bolygó gyorsabban melegszik, mint eddig bármikor, ezért muszáj látnunk magunk előtt a hosszú távú hatásokat.

Ha mégsem teszünk semmit, az nagy pusztítással járhat. Ha például 2 fokkal nőne 2030 és 2052 között a globális hőmérséklet, akkor olyan károkkal kellene szembenéznünk, mint a vízhiány, a hőhullámok, az extrém időjárás, károk a gazdaságban, az épületekben, és kihalna egy csomó növény- és állatfaj. Továbbá csökkenne a korallzátonyok mérete, és a tengerek szintje is jelentősen megemelkedne.

A klímaváltozásért egyébként elsősorban az üvegházhatású gázok a felelősek. A fejlődésnek, az iparosodásnak (extrém szén-dioxid-kibocsátás az 1800-as évek óta) ez a hatalmas hátulütője.

A drasztikus változás álma így fest

    • az ember által okozott globális szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra a 2010-es mértékhez képest 45 százalékkal csökken, az évszázad közepére pedig nulla százalékon lesz
    • az emberiség beveti a szén-dioxid-leválasztás és -visszasajtolás (CCS) technológiáját (ezzel a gázüzemű erőforrások aránya 8 százalékra, a szénüzeműeké pedig 0-2 százalék közöttire csökkenthető)
    • 2050-re az áramellátásban a jelenlegi 25 százalékról 70 százalékra növeljük a megújuló energiák alkalmazásának arányát
    • további szén-dioxid-csökkentő technikákat alkalmazunk

 

 

ÉS itt jön a képbe a napelem

Ahhoz, hogy a felmelegedés mértékét valóban meg tudjuk állítani 1,5 Celsius-foknál, el kell érnünk, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátása ne haladja meg a természet üvegházhatású gáz-elnyelő képességét.

Ehhez a gazdaságunk alapjává kell tennünk a megújuló energia használatát.

Ami eddig történt, az elkeserítő

Az országok eddigi vállalásai ugyanis annyira nem elegendőek, hogy ha minden így halad tovább, akkor 3,5 fokos felmelegedéshez vezetnének.

Cselekednünk kell

Ha mégsem lépünk a tettek mezejére, akkor a globális felmelegedés az egész életünket felboríthatja a Föld nevű bolygón.

A nagy magyar helyzet

A városok sajnos hőcsapdák, és a fosszilis tüzelőanyagok égetéséről sem szoktunk le… A helyzet az alulfejlett régiókban a legelkeserítőbb. A felmelegedés árt az élelmiszer termelésnek, és a gazdaságnak, így alapvető célunknak kell lennie az éghajlatváltozás 1,5 fokon belül való tartása.

Ez történik, ha meggátoljuk a globális felmelegedés további növekedését

  • megmenekülünk egy seregnyi gazdasági és társadalmi veszteségtől
  • élhetőbbé tehetők a lakóhelyeink
  • egészségesebbekké válhatnak az emberek
  • elkezdhetjük felszámolni a szegénységet

Régen minden más volt

A Szaharában burjánzott a növényzet, a Grönlandon kevesebb volt a jég, a tenger szintje hat méterrel magasabb volt, mint a mai.

Cselekedjen ön is!

 

solarkit_49.jpg

 

 

A megújuló energiaforrások többsége (bioenergia, a szélenergia és a vízenergia, napenergia) nem bocsát ki a környezetre és az élővilágra ártalmas gázokat, melléktermékeket, nem fogy el, és teljesen környezetbarát megoldás.

 

A napelem egy egyszeri, hosszú távú, garantáltan megtérülő befektetés, mellyel Ön is hozzájárulhat a globális felmelegedés lassításához, az üvegházhatás csökkentéséhez, és növelheti ingatlana piaci értékét is.

Ön is szeretne tenni a Földért? Jelentkezzen ingyenes konzultációra a napelemes rendszer tervezésével kapcsolatban.A megújuló energiával kapcsolatban Itt olvashat további érdekességeket.

Forrás: https://www.ipcc.ch/

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr1414474504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása