Megújuló energia és környezettudatos életmód

SolarKit Napelemes Rendszerek

SolarKit Napelemes Rendszerek

Amikre talán nem is gondol a napelemek telepítése előtt, alatt, és után

Előző cikkünkben már érintettük a top napelem telepítési hibákat, de most még méginkább a téma mélyére ásunk azért, hogy Ön elkerülhesse őket.

2019. január 13. - SolarKit Magyarország

A modulok legyenek árnyékmentesek!

Amennyiben egymással összekötött modulokra esik a választása, fontos, hogy mindet telibe érje a napsugár, azaz árnyékmentesek legyenek. Ezt úgy lehet elérni, ha olyan felületre vannak feltelepítve, amelyek ugyanolyan tájolásúak, és dőlésszögűek. Ha mégsem ez történik, akkor az árnyékolás miatt a napelemek lerontják egymás teljesítményét.

Ha egy fa vagy kémény vet árnyékot a napelemek bizonyos területeire szintén nagyoban csökken a hatékonyság. Ekkor az egyes cellák nem vesznek részt az áramtermelésben, és a cellák az átfolyó hő miatt sérülhetnek. Ennek egyik jele az elszíneződés, vagy a rövidzárlat.

solarkit_2.jpg

Ne lógjanak túl a tető gerincén a napelem paneljei!

Ez azért nagyon rossz, mert a szél könnyen belekaphat a tetőbe, és magával repítheti nem csak a napelemet, hanem magát a tetőt is.

Ahhoz, hogy elkerülhesse a figyelmetlenségből, felkészületlenségből eredő hibákat, előre gondoljon az alábbiakkal:

  • a polaritások legyenek a helyükön
  • a csatlakozók illesztése is stimmeljen (túlfeszültség esetén eléghetnek)
  • ügyeljen a földelésre, és a bekötésekre is
  • alkalmazzon védőcsöveket a vezetékekhez
  • rosszul vannak bekötve a sztringek, például párhuzamosítva vannak? Ez is hibaforrás lehet.
  • nincs, vagy rosszul van kiépítve a monitoring rendszer – gondoljon arra, hogy a rendszeres adatgyűjtés meggyorsíthatja a szerviz folyamatokat

Biztosítsa a működést műszaki felügyelettel, és már az első bekapcsolást követően kezdje el vezetni a bekapcsolási/mérési jegyzőkönyvet. Vezesse a havi hozamokat, és hamar kiderül, ha gond van a rendszerrel. Amennyiben az inverter beépített WiFi-s modullal rendelkezik, úgy a monitorozás gyerekjáték és bárhonnan történhet.

Érdemes figyelni a hibajelzésekre, figyelmeztetésekre, mert értünk vannak. A hiba orvoslásával elejét vehetjük a nagyobb problémáknak, és menthetjük a menthetőt. Ha nem biztos a jelzésben, forduljon szakértőnkhöz, ne csupán az interneten tájékozódjon.

Az invertert érintő bakik:

  • ha nem indul el az inverter, elképzelhető, hogy nincs bekötve a földelés
  • az inverter akkor is sérülhet, ha nincs, vagy rosszul van bekötve a túlfeszültség és/vagy a túláram védelem, illetve,
  • öreg hiba, ha nem kerülnek betartásra a paraméterei, mert a túl sok napelem miatt kiéghet a munkapont
  • persze az is előfordulhat, hogy maga az inverter gyárilag hibás (1-3%)
  • a szállító felelőssége is, ha nem szól, hogy szállítás közben sérülnek a napelemek, de ez sajnos telepítés során is kiderülhet. Ha ez történik, előbb-utóbb mindig kiderül az üzembe helyezés során, és nem mindig lehet tudni, hogy ki a hunyó. Ezért érdemes megbízható kivitelező céget választani és a rendszer átadásakor együtt átnézni a teljesítési igazolást és csak hibátlan esetben aláírni.

Ne építtesse túl szorosan egymáshoz a napelemeket!

Az ember nem is gondol rá (pedig a beépítőknek kellene), hogy így nem lesz helyük tágulni, és bizony elpattanhatnak. Plusz ide tartozik az is, hogy a tető és a panelek között is legyen légrés: így tudnak hűlni a panelek, ami sokat nyom a latba, ha a cellák épségének megőrzéséről van szó. Illetve egy erős havazás esetén is előnyösebb.

Ha már minden a helyén van, akkor takarítson észszerűen!

A napelemeket rendszeresen meg kell tisztítani az esetleges szennyeződésektől, például a falevelektől. Ekkor viszont körültekintőnek kell lenni, mert a napelemek könnyen megsérülhetnek.

A tisztítás mellett fontos, hogy tartsa karban a rendszerelemeket, azaz ellenőrizze a paneleket, csatlakozókat, a kábel folytonosságot, és az invertert. 

Számoljon az időjárással!

Akármilyen körültekintően végezteti el a telepítést, és bármilyen gondosan takarítja is a napelemeket, az időjárás még közbeszólhat villámkár is megeshet.

Tipp: kössön a napelemes rendszerre kiterjesztett lakásbiztosítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://solarkit.blog.hu/api/trackback/id/tr3614559582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása